Uutiset

Viimeinen päivä

Tämän vuoden Fin5 hiljenee pikkuhiljaa. Viimeinen päivä tarjoili suunnistajille rankan maasto, radan sekä työhenkilön kelin. Vettä satoi taivaalta kilpailijoiden virkistykseksi varsin runsaasti.

Eliittisarjoilla oli siis ohjelmassa takaa-ajo. Sarjoista mielenkiintoisimmat taistelut matkan varrella nähtiin ehdottomasti 18E sarjoissa, joissa kärki kaksikko ja kolmikko lähtivät aivan yhtäaikaa maastoon. H18E sarja ratkesi Jesper Donnerin tekemään virheeseen radan keskivaiheen jälkeen, minkä jälkeen Pyry Riissanen siirtyi kärkeen. Hän selvitti lopun vaativat rinnerastit riittävän hyvin ja juhli rastiviikon kokonaiskilpailun voittoa.

D18E sarjassa puolestaan kärkikaksikko irtaantui melkein yhtäaikaa lähteneestä Katariina Sallilasta ennen ensimmäistä väliaikarastia. Tämän jälkeen kaksikko eteni tasatahtia ja Helmi Karkiainen oli loppukirissä Aliisa Kiiskistä vahvempi.

Miesten pääsarjan erot olivat päässeet kasvamaan viikon aikana jo niin suuriksi, että Aaro Aholla oli helppo työ säilyttää kärki ja ottaa FIn5 kokonaiskilpailun voitto. Myös toinen ja kolmas sija pysyivät muuttumattomina, joille suunnistivat Joni Hirvikallio sekä Unkarin Jonas Ferenc.

Naisten pääsarjan oletimme olevan myös melko varma kärjen osalta, mutta laji onkin suunnistus. Jenny Patana lähti liikkeelle reilulla seitsemän ja puolen minuutin johdolla. Hän kuitenkin sortui perhoshajonta-lenkeillä virheisiin ja Sanna Kauppila sai ajettua hänet kiinni. Loppumatkasta Kauppila oli vahvempi ja vei lopulta kokonaiskilpailun voiton. Patana suunnisti siis toiseksi ja kolmanneksi tuli niin ikään Unkarin Dominika Mero.

Järjestävä organisaatio kiittää kaikkia tämän vuoden Fin5 rastiviikon mahdollistaneita tahoja, yhteistyökumppaneita, kilpailijoita sekä ennen kaikkea talkoolaisia.

Neljäs osakilpailu Tiirismaalla

Toiseksi viimeinen kilpailupäivä valkeni epävakaisena. Suunnistajille tarjottiin kuitenkin alueen parhaimpia sekä haastavimpia kilpailuolosuhteita. Nimittäin Tiirismaan rinteet.  Turhaan ei näitä hehkutettu, sillä Tiirismaa haastoi suunnistajia monella eri osa-alueella.

Eilisen sprinttikilpailun jälkipuinti jatkui vielä tämän päivän aikana. Protesteista ehkä merkittävin oli Aaro Ahon jättämä protesti, jonka seurauksena hänen perjantainen suoritus hyväksyttiin. Tämä tarkoittaa sitä, että Aho pääsee jatkamaan kokonaiskilpailun kärjessä ja pystyy edelleen tavoittelemaan rastiviikon kokonaiskilpailun voittoa.

Kilpailun mielenkiintoisimmaksi väliksi osoittautui miesten pääsarjan rastiväli 6-7. Ratamestari oli onnistunut luomaan reitinvalintavälin, joka on erittäin tasaväkinen kaikkien vaihtoehtojen suhteen. Tällöin peli on enää kiinni toteutuksesta. Ohessa kuvankaappaus GPS seurannasta:

Miesten pääsarjan voittajaksi suunnisti raivolla eilen hylkäyksen saanut Aaro Aho ja jatkaa edelleen kokonaiskilpailun kärjessä. Naisissa puolestaan niin edelleen kokonaiskilpailun johtaja Jenny Patana otti osakilpailu voiton.

Huomenna Fin5 suunnistusviikko huipentuu Messilässä ja Tapanilassa juostavaan pitkänmatkan kilpailuun. Eliittisarjoilla ohjelmassa on jännittävä takaa-ajo.

TIEDOTE Perjantain sprintin hylkäyksistä

VIRALLINEN TIEDOTE LIITTYEN PERJANTAIN SPRINTIN HYLKÄYKSIIN:

Tuomarineuvosto käsittelee hylkäyksiä tänään 12:30 alkaen. Niinpä muutokset tuloksiin on vielä mahdollisia.

Tuomarineuvostot käsittelee eilen jätettyjä protesteja ennakko tapauksina, jos päätös johonkin tiettyyn hylkäykseen onkin myönteinen, silloin kaikki samasta syystä hylätyt hyväksytään!

 

OFFICIAL NOTICE REGARDING FRIDAY’S SPRINT RACE DISQUALIFICATIONS:

The jury council of the competition will process disqualifications from 12:30 today. Therefore changes to the results are still possible.

 

Fin5 Tiedottaja/PR

Valtteri Kinnunen

0400254613

3. Osakilpailu Sprintti + WRE

Tämän vuoden Fin5 rastiviikon kolmas osakilpailu on sprintattu onnistuneesti maaliin! Lahden kadut tuottivat suunnistajille monenlaisia haasteita. Eteenkin eliittisarjoille ratamestari Teemu Niskanen oli laatinut erittäin haastavia suunnistustehtäviä.

 

Naisten pääsarjan nopein oli Hiidenkiertäjien Jenny Patana vain kolmen sekunnin erolla Lynxin Jasmiina Rantalaan. Kolmanneksi suunnisti Paimion Rastin Ina Westerlund.

Miesten pääsarjan kärkikamppailu oli myös erittäin tiivis ja lopulta voittoon sprinttasi Kooveen Joni Hirvikallio neljän sekunnin erolla Espoon suunnan Lari Pernuun. Ikaalisten Nousevan-Voiman Teemu Oksanen oli kolmas. Miesten pääsarjan kokonaiskilpailun reilussa johdossa ollut Aaro Aho hylättiin illan kilpailussa. Ahon on jättänyt protestin hylkäyksestä, jonka tuomaristo käsittelee seuraavina päivinä.

 

Kuntosarjojen palkitut:

 • klo 18.18 Kuva Lassi
 • klo 19.19 Danilevičienė Vilija (Lithuania)
 • klo 20.18 Lassila Juha

Fin5 jatkuu huomenna Tiirismaan vaativilla rinteillä, missä saatetaan hyvinkin nähdä ratkaisevia suorituksia suunnistusviikon kokonaiskilpailujen kannalta.

Kolmannen osakilpailun saapuminen

Muistakaa lukea tarkasti kilpailuohjeista saapumisohjeet kolmanteen osakilpailuun!

Tärkein nosto: “3. osakilpailussa ei ole järjestäjän osoittamia parkkeja vaan kilpailijat pysäköivät
vapaavalintaisesti kaupujngin yleisillä pysäköintipaikoilla (https://www.lahti.fi/asuminen-ja-
ymparisto/liikenne-ja-kadut/pysakointi/
).”

Tästä linkistä pääset lukemaan tarkemmin 3. osakilpailun saapumisohjeita!!

Toinen kilpailupäivä

Sammaliston kilpailukeskus hiljenee kahden ensimmäisen osakilpailun jälkeen

Fin5 rastiviikon toinen osakilpailu saatiin sujuvasti päätökseen. Samalla Sammaliston kilpailukeskus hiljenee ja suunnistuskansa siirtyy välipäivän viettoon. Lahden seudulla on monenlaista oheisohjelmaa tarjolla välipäivän ratoksi. Lisätietoa näistä löydät Instagramin “Highlighteista” tai kilpailukutsusta.

Toinen osakilpailu tarjosi kilpailijoille monenlaisia haasteita sekä hienoja suunnistuselämyksiä Orimattilan upeilla avokallioalueilla. Naisten ja miesten pääsarjojen kovimmiksi nousi Kalevan Rastin Miia Niittynen sekä Valkeakosken Hakan Aaro Aho. Molemmat ovat myös sarjojensa kokonaistuloksissa johdossa. Miehissä toinen oli Joni Hirvikallio ja kolmas Topias Arola. Naisissa toiseksi taisteli Sanna Kauppila ja kolmanneksi Jenny Patana.

Kuvia:

Kuntosarjojen arvontapalkintojen jako on tänä vuonna suoritettu maaliintulon perusteella ennalta määrättyinä ajankohtina. Ajankohdat eivät tietenkään ole suunnistajilla tiedossa, vaan rastiviikon sihteerin Tuomon suunnittelemia. Ensimmäisen päivän arvontapalkinnot jaettiin 13:13, 14:14 ja 15:15. Toisen päivän palkinnot jaettiin seuraavalla periaatteella, ensimmäinen maaliin tulija, 12:45 jälkeen seuraava maaliin tulija sekä 13:55 jälkeen seuraava maaliin tulija.

Arvontojen voittajat:

 • 1. Päivä
  • Klo 13.13 jälkeen seuraava maaliin tulija: Heino Arto
  • Klo 14.14 jälkeen seuraava maaliin tulija: Strazdins Andris (Latvia)
  • Klo 15.15 jälkeen seuraava maaliin tulija: Kaikkonen Juhana
 • 2. Päivä
  • Ensimmäinen kuntomaaliin tulija: Pesola Aada
  • Klo 12.45 jälkeen seuraava maaliin tulija: Honkala Jouni
  • Klo 13.55 jälkeen seuraava maaliin tulija: Viitasaari Anne

Seuraavien päivien arvontojen ajankohdat ovat jo varmasti kilpailun sihteerillä kirkkaana mielessä. Ne selviävät kuntosuunnistajille kuitenkin vasta maaliviivalla, jos onni on osunut kohdalle!

Perjantaina urheilun riemua voi seurata ja kokea Lahden kaduilla sprinttisuunnistuksen merkeissä, kun suunnistusviikon kolmas osakilpailu rantautuu Lahteen. Luvassa on teknisesti erittäin haastava kilpailu. Lisäksi osa lähdöistä tapahtuu kilpailukeskuksesta, jossa sijaitsee myös yleisörasti. Kannattaa tulla aistimaan suunnistuksen riemua Lahden kaduille Perjantai-iltana klo 18:00 alkaen.

 

Ensimmäisen päivän kuvat

Ensimmäisen päivän kuvia on saatavilla seuraavista linkeistä. Muistakaa mainita kuvaaja, jos käytätte kuvia!

Harri Hytönen

Marko Kantaneva

Jatkossa kuvia voi löytää “Lähtölistat ja tulokset” sivulta.

2022 Fin5 ensimmäinen päivä

Ensimmäinen kilpailupäivä on saatu maaliin. Päivä vietiin läpi mukavassa säässä, eikä ukonilman uhka häirinnyt kilpailuja. Sammaliston maasto tarjosi noin 1300 suunnistajille monipuolisia haasteita. 

Erityisesti pääsarjojen pitkillämatkoilla riitti haasteita niin fyysisesti että suunnistuksellisesti. 

Naisten WRE kilpailun voittajaksi suunnisti Ida Haapala, toinen Miia Niittynen ja kolmas Ina Westerlund.

Miesten WRE kilpailussa voittajaksi selviytyi Aleksi Sorsa, toinen Aaro Aho ja kolmas Lari Pernu.

Huomenna kilpailut jatkuvat vielä Orimattilan Sammalistossa keskimatkan kisalla, ennen kuin Fin5 sirkus siirtyy Lahteen sprinttiosakilpailua varten.

Rastiralli

Joka päivälle on tarjolla rastiralli kilpailukeskuksessa tai sen välittömässä läheisyydessä. Osallistuminen infon kautta ja hinnat 5e/päivä ja 20e/viikko.

Fin5 oheisohjelmaa: sirkus Sammalistossa

Rastiviikon oheistapahtumana on tiistaina 12.7.ja keskiviikkona 13.7. mahdollisuus osallistua koko perheelle sopivaan rennon hauskaan kesäsirkukseen teemana ”Kesämökillä”.

Sirkus sijaitsee vain 1,5 km päässä Fin5 Orimattilan Sammaliston kisakeskuksesta, Kyrön Maneesissa (Salustentie 10, Orimattila). Maneesin pihassa on hyvin pysäköintitilaa. Esitykset alkavat klo 18.00, kesto noin 1 tunti. Liput aikuiset 10 € ja lapset 5 €. Instagram:

Usvacircus, Facebook: Usva Company

Usva Company on Lahdessa 2020 Salpauksen Sirkusartistikoulutuksessa (SASAK) tavanneiden yhdeksän nuoren artistin muodostama sirkusryhmä. Ryhmää yhdistää kiinnostus nykysirkukseen, sen kehittämiseen ja palo esiintyä.