Uutiset

3. osakilpailu Lahden keskustassa

Orimattilan Sammalistosta siirrytään välipäivän kautta Lahden keskustaan sprinttaamaan perjantai-iltana 15.7. Siinä missä sprintti on monilla rastiviikoilla väkinäinen lisä maastomatkoille, 2022 Fin5-kilpailussa sprintti on yksi viikon kohokohdista. Ainakin jos Fin5-sprinttikilpailun ja vuoden 2023 SM-sprintin ratamestarilta Teemu Niskaselta kysytään:

 

“Kun suunnittelimme rastiviikkoa niin oma mielipiteeni oli että siinä tulee olla kunnollinen sprinttikilpailu. Etenkin nyt kun kyseessä on vuoden 2023 SM-sprintin esikilpailu! Suunnittelun alussa oli jo selvää, että viikon kahdesta WRE-kilpailusta sprintti tulee olemaan toinen. Haluamme huippusuunnistajat viivalle nauttimaan haastavista radoista ja samalla yleisön ihastelemaan heidän suorituksistaan.

 

Sprintti käydään perjantai-iltana, mutta semmoisella kaupungin alueella, jossa liikenteen ei pitäisi vaikuttaa kilpailijoiden suoritukseen. Alueella on joitakin teitä, jotka saa ylittää tai alittaa vain merkityiltä kohdilta.

 

kuva: Ville Kauppi

Tätä varten on toki myös tärkeää valita kilpailualueeksi sprinttiin soveltuva maasto, mikä turhan usein on rastiviikoilla unohdettu kun kilpailualue on valittu muilla kuin ratojen ehdoilla. Tämän Fin5-sprinttikilpailun kohokohtia on ehdottomasti eri maastonosien käyttö. Kilpailumaasto on tästä johtuen poikkeuksellisen suuri sprinttikilpailuun (1,2 km2). Koska alue on niin suuri niin maaston eri osat tarjoavat monipuolisesti erilaisia haasteita suunnistajille. Mielenkiintoisimpina nostoina voitaneen sanoa Anttilanmäki, Asemantausta ja kaupunginsairaala.

 

Anttilanmäki koostuu vanhoista puurakennuksista ja alueen iän vuoksi tieverkosto ei noudata tavanomaista ruutukaavaa mikä mahdollistaa reitinvalintoja. Alueen vanhat puurakennukset ovat myös hienoja nähtävyyksiä itsessään, joten vanhasta arkkitehtuurista nauttivien kannattaa käydä alueella myös kilpailun jälkeen rauhallisemmalla vauhdilla.

 

 

Asemantaustan alueella käytiin 2020 syksyllä viestiliigan parisprinttikilpailu, joka oli hektinen ja kiinnostava kokonaisuus. Tuolloin Asemantaustan alueesta ei käytetty kaikkea vaan osa jäi odottamaan tulevia kilpailuita, nyt on noiden kilpailuiden aika! Asuinkerrostalokortteleita päästään nyt siis kiertelemään Fin5-radoillakin.

 

 

 

 

 

Kaupunginsairaalan alue on kokonaisuutena mielenkiintoinen ja mahdollistaa niin reitinvalintojen suunnittelun kuin lyhyemmätkin välit. Puistomainen miljöö yhdistettynä suureen julkishallinnon rakennukseen tuo sprinttiin usein omat ulottuvuutensa.

 

 

 

 

 

Ratasuunnittelussa pyrin luomaan jokaiselle sarjalle optimaaliset radat ja eri ratojen tarpeet on myös huomioitu maaston osien käytössä. Siinä missä eliittisarjoilla tulee olla teknisiä ja fyysisiä haasteita, on lasten radoilla pyritty luomaan teknisesti ja ikäradoilla fyysisesti sopivat radat. Eri maastonosien käyttö on myös ehdottoman tärkeää jakaaksemme osanottajamäärän useammalle alueelle ja estääksemme riskitilanteita, joita syntyy kun suuri määrä kilpailijoita juoksee pienellä alueella.

 

Itselleni on tärkeää, että rastiviikolla huomioidaan sen rooli koko perheen tapahtumana. Omalta osaltani tämä tulee näkymään radoissa, lähtöjen sijainnissa sekä monissa muissa kilpailun elementeissä. Sprintissä olen halunnut nostaa etenkin lasten kilpailua esille eliittisarjojen ohella. Koska kyseessä on WRE-kilpailu niin on tärkeää luoda eliittisarjoihin tietynlainen valokeila, mutta se ei saa olla kilpailun ainut kohokohta. Yksi lasten ratojen herkuista on kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä oleva lähtö, joka mahdollistaa vanhemmille poikkeuksellisen mahdollisuuden seurata lasten lähtöä sekä maaliintuloa.

 

kuva: Ville Kauppi

Sprintissäkin on käytössä vapaat lähtöajat muiden päivien tavoin, mikä mahdollistaa perjantaina töissä käyvien osallistumisen myöhemmillä lähtöajoilla. Poikkeuksena tähän ovat eliittisarjat, joissa on käytössä lähtökynnys tasapuolisen kilpailun mahdollistamiseksi.

 

Toivon että mahdollisimman moni tulee nauttimaan haastavista sprinttiradoista. Mitä suurempi osanottajamäärä sprinttiin saadaan niin sen parempi tunnelma osallistujille saadaan luotua.”

 

Teemu Niskanen

Fin5-sprintin ratamestari

1. & 2. osakilpailu Orimattilan Sammalistossa

Fin5-suunnistusviikon kaksi ensimmäistä osakilpailua suunnistetaan Orimattilan Sammalistossa tiistaina 12.7. ja keskiviikkona 13.7. Tiistaina on ohjelmassa pitkän matkan suunnistusradat ja pääsarjoilla on myös World Ranking Event eli maailmanrankikilpailu ohjeaikojen mukaisilla matkoilla (H21 90-100 min ja D21 70-80 min). Keskiviikkona on keskimatkan kilpailu samasta kilpailukeskuksesta, mutta eri maastonosassa kuin tiistain suunnistus.

Osakilpailujen ratamestarilta pyydettiin kommentit tulevasta kilpailusta:Sammalistoa ei ole turhaan kutsuttu yhdeksi Päijät-Hämeen parhaista suunnistusmaastoista. Vauhdikas maasto haastaa pienipiirteisyydellään ja monimuotoisuudellaan kaiken tasoisia ja ikäisiä suunnistajia. Maasto lienee myös monille tuttu, sillä Sammalistossa on järjestetty kahdet SM-kisat (2000 ja 2010) sekä kahdet kansalliset kisat (2011 ja 2013). Maasto on pääosin verrattain tasaista metsämaastoa, mutta muutamia reippaampia rinteitäkin löytyy. Maasto on metsäautoteiden, peltojen ja erilaisten metsänhoidollisten toimenpiteiden pilkkomaa. Ratamestariryhmä on kevään ja syksyn aikana tutustunut maastoon huolella ja suunnitellut radat maaston maukkaimpiin osiin – joita löytyy edelleen runsaasti. Harri Hytönen on laatinut nykyisten standardien mukaisen uuden kartan alueesta. Ensimmäisen päivän WRE-kisan vaatimukset tarkoittavat Sammalistossa miehille n. 15-16 km ja naisille n. 10 km haastavaa suunnistusrataa. Uskon, että Fin5 2022 -rastiviikon kaksi ensimmäistä kisaa tarjoavat kaikille osanottajille mukavia suunnistushetkiä ja -muistoja. Sammaliston kyläläiset ovat orimattilalaiseen tapaan toivottaneet kisan tervetulleeksi vaihteluksi kylän kesäelämään.

Tervetuloa Sammalistoon!

Jouni TourunenRatamestariryhmän johtaja

kuva: Harri Hytönen

Maastossa on viimeksi suunnistettu arvokilpailuna SM-keskimatka 2010. Kilpailun neljäs Thierry Guergiou äänesti kilpailun radan vuoden parhaaksi.

 

 

Kysymys (World of O): Mikä oli paras juoksemasi rata vuonna 2010 ja miksi?

Thierry: Keskimatkan Suomen mestaruuskilpailu Orimattilassa viime syyskuussa. Se oli todellinen hittituote. Olin vaikeuksissa jo ensimmäisen 300 metrin jälkeen. Olin koko ajan kovan paineen alla kilpailun aikana saadakseni selvän kuvan koko reitistä, sillä siellä oli paljon mikroreitinvalintamahdollisuuksia.

 

Thierry: “Yleisesti ottaen, hyvä rata minulle on sellainen, jossa tunnen tarvetta vielä kehittää tekniikkaani ja tulla vieläkin intohimoisemmaksi suunnistukseen.”

kuva: Harri Kettunen Sammalistossa 18.9.2010

 

kuva: Harri Hytönen

Mikä yhteinen nimittää Thierry Gueorgiouta suunnistamassa SM-keskimatkaa 2010, World Ranking Eventin heinäkuista pitkää matkaa 2022 ja Porvoon Jukolaan 2023 valmistautumista upeassa avokalliomaastossa? Vastaus on tietenkin Fin5 2022 1. & 2. osakilpailu Orimattilan Sammalistossa.

Marraskuun vieraskynä

Tervetuloa suunnistamaan Salpausselälle!

Tulevana vuonna neljättä kertaa Päijät-Hämeessä järjestettävä Fin5-suunnistusviikko kokoaa seudulle tuhansia luonnon ja liikunnan ystäviä. Lahden, Hollolan ja Orimattilan isännöimissä tapahtumissa suunnistajat pääsevät kokemaan kappaleen geologisesti erityisen arvokasta luontoa.

Lahdessa ja Hollolassa Fin5-suunnistustapahtuma kilpaillaan Salpausselän ainutlaatuisessa veden muovaamassa maastossa. Mannerjäätikön sulamisvesien kerrostamat Salpausselät ovat Suomen kansainvälisesti tunnetuinta geologista luonnonperintöä. Salpausselkä Geopark on ehdolla UNESCO Global Geopark -kohteeksi. Parhaassa tapauksessa Fin5-tapahtuma on ensimmäinen suurempi suunnistuskisa suomalaisessa UNESCO Global Geoparkissa.

Ehkä näkyvin ja tunnetuin Salpausselkä Geoparkin alueen kohteista on Lahden urheilukeskuksen alue, joka on kokonaisuudessaan jääkauden muovaama. Esimerkiksi hyppyrimäen monttu on syvä suppakuoppa, jota on vain hiukan muokattu myöhemmin. Lahden länsipuolella, Hollolan Sairakkalassa, sijaitsee puolestaan maailman kenties supparikkain alue, joka tarjoaa rastiviikon osallistujille sopivasti haasteita.

Luonto ja sen kunnioittaminen ovat Euroopan Ympäristöpääkaupunkivuotta viettävälle Lahdelle ja seudun kunnille sydämen asioita. Lahden seudun tavoitteena on olla vastuullisen ja kestävän urheilu-, liikunta- ja hyvinvointimatkailun maakunta, jossa matkailijat ja kaupunkilaiset voivat nauttia puhtaasta ja monimuotoisesta luonnosta siten, että sen ainutlaatuisuus säilyy myös jälkipolville.

Lahti on suunnannäyttäjä ilmastotyössä sekä kestävien ja älykkäiden liikenneratkaisujen kehittämisessä. Lahti on hyvien raide- ja tieyhteyksien päässä kaikkialta Suomesta, eikä Lahdessa ja naapurikunnissa liikkumiseen tarvitse välttämättä omaa autoa. Kaupungin sisällä etäisyydet ovat lyhyitä ja ne taittuvat kävellen, kaupunkipyörillä tai sähköpotkulaudoilla. Naapurikuntiin pääsee näppärästi vähäpäästöisillä takseilla tai julkista liikennettä hyödyntäen.

Majoitustakaan ei tarvitse hakea kaukaa, sillä Lahden seudulla on yli 1000 vuodepaikkaa ja sopivia vaihtoehtoja urheiluopistoista ja ympäristösertifioiduista hotelleista lasikattoisiin järvenrantahuviloihin – ja kaikkea siltä väliltä.

Jos suunnistusviikkoa ennen tai sen jälkeen jää aikaa matkailuun, Lahden seutu tarjoaa oivallisia ja valmiiksi matkailijoita varten mietittyjä lähiruokamakureittejä, joita pitkin voi edetä esimerkiksi Lahden matkakeskuksesta matkustajasatamaan, satamasta veneellä Vääksyn kanavalle tai vaikka Heinolaan asti. Makureittien varrella on sopivin välimatkoin viihdyttäviä vierailukohteita, uimarantoja ja ruokailupaikkoja. Reitit antavat ideoita ja tärppejä lähimatkailuun ja leppoisien lomapäivien viettoon vaikkapa pyöräillen. Voit tutustua niihin tarkemmin osoitteessa: visitlahti.fi

Sydämellisesti tervetuloa Salpausselälle!

 

Raija Forsman
Toimitusjohtaja
Lahti Region Oy

Lokakuun vieraskynä

On hienoa saada suunnistuskisat Orimattilaan, kun täällä on ollut pitkät perinteet suunnistuksen saralla. Orimattilassa on vahvaa talkoohenkeä ja suunnistusseura Orimattilan Rastivarsat hoitavat vankalla kokemuksella homman niin hyvin, että meille liikuntatoimessa ei juurikaan kisojen osalta tehtäviä tule, mutta autamme tarvittaessa.  

Suunniteltu kisa-alue Sammaliston maastossa on minulle tuttua, koska olen viettänyt osan elämästäni niillä main ja vielä nykyäänkin käyn siellä suunnalla viikoittain uimassa Salusjärvellä. Kannattaakin kysellä hyvissä ajoin majoitusta esimerkiksi Salusjärven leirikeskuksesta, mihin mahtuu noin 40 henkilöä yöpymään.  

Orimattilan vierailulla kannattaa hyödyntää monipuolisia paikallisia palveluja niin liikunnan kuin muidenkin paikallisten yritysten saralla. Mainitsemisen arvoisia paikkoja ovat mm. Kotieläinpuisto sekä Kehräämön alue. Kehräämöltä löytyy niin ikään majoitusta suunnistushengen merkeissä Hotelli Teltasta sekä kisoissa rasittuneille lihaksille hemmottelua Hellimön hemmottelukeitaasta. Orimattilan kaupunkiin tällainen suurehko suunnistuskilpailu on todella tervetullut ja toivon niin liikuntatoimen kuin kaupunginkin puolesta, että näitä tulisi jatkossa lisääkin ja saisimme näin Orimattilalle näkyvyyttä.

Ville Erola

Liikuntapaikkamestari

Orimattilan kaupunki

Fin5 2022 ilmoittautuminen on avattu

Fin5 2022 ilmoittautuminen on avattu IRMA-palvelussa.

Kilpasuunnistajat ja kuntosarjalaiset voivat ilmoittautua tapahtumaan IRMA-palvelun kautta. Viisi osakilpailua suunnistetaan kolmessa eri kilpailukeskuksessa. Jokaiseen osakilpailuun voi ilmoittautua erikseen. Osallistumismaksut määräytyvät ilmoittautumisporrastuksen mukaisesti – mitä nopeammin ilmoittautuu mukaan sen parempi!

30.11.2021 mennessä ilmoittautuneiden kesken arvotaan 3kpl Lumonite Compass R otsalamppuja.
Fin5 2022 järjestelyorganisaatio on solminut yhteistyösopimuksen Valostoren kanssa. Valostore on valaisimien erikoisliike, jonka tuotemerkkeihin Lumonite lukeutuu. Ilmoittautumalla ensimmäiseen hintaportaaseen mennessä suunnistaja on automaattisesti mukana arvonnassa. Osakilpailujen lukumäärällä ei ole vaikutusta arvontaan, vaan jokainen yksittäiseen osakilpailuun ilmoittautunut huomioidaan arvonnassa. Tuotteen vastaanottajan tulee olla täysi-ikäinen, joten alaikäisten tuotepalkinnot toimitetaan huoltajalle. Arvonta suoritetaan välittömästi ensimmäisen ilmoittautumisportaan jälkeen ja tuotepalkinnon voittaneisiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.

Merkitse viikko kalenteriin ja suunnista IRMA-palveluun, josta löydät ensi kesän tärkeimmät tapahtumapäivät. Kilpailuinfo on päivitetty tapahtuman nettisivuille ja sivuilta löytyy myös lisävinkkiä alueelle saapumiseen sekä listaus majoitusvaihtoehdoista.

Syyskuun vieraskynä

Fin5 -suunnistusviikko on kuulunut elämäni kesiin lapsesta lähtien. En muista ensimmäistä kertaani tuolla kisaviikolla, mutta sen muistan, että useat reissut teimme kotiseurani Perhon Kirin väen kanssa yhdessä, mikä olikin nuoren suunnistajanalun mielestä oikeastaan parasta koko reissussa. Useamman kerran majoituimme yhdessä ja kiriläisiä saattoi olla vauvasta vaariin saman katon alla. Aamupäivisin käytiin suunnistamassa, iltapäivisin uitiin, leikittiin, kiipeiltiin ja syötiin lättyjä, jotka Lindholmin Pekka niin taitavasti osasi pannulla heittäen kääntää.

Mielestäni yksi Fin5:n vahvuuksia on se, ettei kilpailua ole sidottu mihinkään paikkaan, vaan se kiertää ympäri Suomea etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Joka vuosi uusi paikka ja uudet haasteet. Vaikka Fin5:lla kilpailut ovat tietenkin keskiössä, on se minulle ollut aina myös lomareissu – pienempänä yhdessä perheen ja nykyisin ystävien kanssa. Lapsena oli hienoa päästä kesälomareissulle Fin5:lle ja näkemään Suomea. Monesti rastilippujen lisäksi olemme etsineet paikallisia nähtävyyksiä.

Eliittisarjassa juoksin ensimmäistä kertaa Lohjalla, mutta siitä ei jäänyt paljoa kerrottavaa (kokonaiskisassa ero kärkeen +1h 12min), mutta Etelä-Pohjanmaalla käyty vuoden 2012  Fin5 on jäänyt paremmin mieleen. Viimeinen ratkaiseva osakilpailu käytiin Teuvalla takaa-ajona ja koko Kirin seurue jännitti, saisinko pidettyä kokonaiskisanvoiton hyppysissäni tiukassa minuuttitaistossa. Niinhän siinä kävi, että ehdin ylittää maaliviivan ensimmäisenä D16E -sarjalaisena tuona päivänä. Kilpailu oli ensimmäisiä ”isoja voittojani” ja palkintoja oli jakamassa kukapa muukaan kuin Juha Mieto.

Nuorten eliittisarjoissa Fin5:sta minulle tuli pari välivuotta, kun suunnistusviikko taisi osua nuorten arvokisojen kanssa päällekkäin, mutta jälleen Tampereella olin mukana – järjestäjänä. Silloinen seurani Koovee järjesti vuoden 2017 Fin5:n yhdessä nuorten MM-kisojen kanssa. Olin tuolloin järjestysorganisaatiossa mukana enimmäkseen JWOC:n puolella, mutta tulihan siinä samalla hoidettua myös Fin5:een liittyviä asioita. Mielenkiintoista oli nähdä kisaviikko myös tuolta puolelta aitaa talkootakki ja -lakki päällä.

Viime vuosina olenkin ollut jälleen juoksemassa Fin5:sta pääsarjassa. Reissuseurana ovat nykyisin yleisemmin suunnistajaystävät kuin perhe, mutta edelleen Fin5 on ollut yksi kesän hauskimpia viikkoja. Vaikka kisat kisataan tosissaan ja viikko on fyysisesti melko kova otatus, ehtii sitä nykyisinkin puuhailla kaikenlaista kivaa vapaa-ajalla, vaikkei sitä välttämättä enää palaudukaan ihan yhtä helposti kuin 14-sarjalainen nuori varsa. Esimerkiksi Kuopion Fin5:lla kävimme katsomassa samalla viikolla Lapinlahdella järjestettyä Motonet GP:tä ja tänä vuonna Rukalla tuli käytyä mm. ratsastamassa sekä vaeltamassa niin Karhunkierroksella kuin Riisitunturillakin.

Toivottavasti suunnistusväki suuntaa yhtä hyvällä energialla kohti Lahden ja Hollolan maastoja kuin tänä vuonna Rukalle, vaikka tuntureita ja poroja ei olekaan tarjolla. Tarjolla on kuitenkin mm. Etelä-Suomen korkein huippu Tiirismaa, neljä eri kilpailukeskusta ja -maastoa sekä pääsarjalaisille pari WRE-kilpailua. Nähtävää ja koettavaa riittää tälläkin kertaa varmasti rastilippujen etsimisen lisäksi esimerkiksi UNESCO-kohteeksi ehdolla olevasta Salpausselkä Geoparkista tai makumatkailusta lahtelaiseen tapaan. Ja mikäpä olisi lomareissu Lahdessa ilman vierailua Hiihtomuseossa!

En malta odottaa, minkälaisia hienoja muistoja vuoden 2022 Fin5 tuo taas mukanaan. Onneksi enää 10kk odotusta jäljellä!

 

Ohessa lista Fin5:sta, joissa olen ollut mukana:

2007 Kankaanpää

2008 Saarijärvi

2009 Hämeenlinna

2010 Imatra

2011 Lohja

2012 Teuva,

2013 ei Fin5:sta, vain KRV yhdessä MM-kisojen kanssa Vuokatissa

2014 Ruka

2017 Tampere, järjestäjänä

2018 Seinäjoki

2019 Kuopio

2021 Kuusamo

 

Karoliina Ukskoski

Lahden Suunnistajat -37

Elokuun vieraskynä

Fin5-suunnistusviikko kisaillaan jälleen kerran Päijät-Hämeessä

On hienoa, että Päijät-Hämeessä on taas tartuttu haasteeseen ja päätetty järjestää Fin5-suunnistusviikko. Tulevana vuonna Fin5 järjestetään jo neljättä kertaa Päijät-Hämeessä.

Fin5-suunnistusviikko on ollut alueella aiemmin vuosina 1985 (Lahden Suunnistajat-37, Rastivarsat, Heinolan Isku ja Nastolan Terä), 1991 ja 2000 (LS-37). On ilo huomata, kuinka järjestelyintoa löytyy kerrasta toiseen. Se vahvistaa uskoa suunnistuksen tulevaisuuteen.

Olen itse usein kuullut vuosikymmenten saatossa, että kyllä suunnistuskilpailujen järjestäminen varmasti vaikeutuu, kun aiemmin aktiiviset talkoolaisjoukot vanhenevat. Kehitys ei ole ollut niin synkkää kuin on pelätty. On erittäin rohkaisevaa huomata, että edelleen löytyy nuorempia suunnistajia, jotka uskaltavat tarttua haasteisiin. Fin5-suunnistusviikko on suhteellisen pitkäkestoinen kesätapahtuma ja sen järjestäminen ei ole pieni tehtävä. Ensi vuonna kolme suunnistusseuraa on yhdistänyt voimansa ja toteuttaa varmasti jälleen kerran hienon suunnistusviikon.

Päijät-Häme on vetovoimainen alue ajatelleen suunnistusviikon osanottajia. Suuri joukko suunnistajia asuu sopivalla etäisyydellä. On siis toivottavaa ja jopa oletettavaa, että näemme ensi kesänä paljon iloisia suunnistajia Päijät-Hämeessä.

Tsemppiä kisajärjestelyihin ja merkatkaahan suunnistajat ensi kesän Fin5-suunnistuviikko jo kalentereihinne!

 

Petteri Palmi
Suomen Suunnistusliiton tapahtumapäällikkö

Alun loppu

Suunta kohti rastiviikkoa Fin5 2022!

Vuoden alussa julistettiin katkolla olleen Fin5-suunnistusviikkohelminauhan toistaiseksi viimeinen jatkoepisodi Päijät-Hämeeseen vuodelle 2022. Lähes 40 vuoden ajan järjestetty rastiviikko on aaltoilevalla menestyksellä ja volyymillä järjestetty ympäri Suomenniemeä. Suuruuden päivät on koettu vuonna 2000 Lahdessa, kun osanottajia oli yli 5000 ja mukana oli World Cupin osakilpailuja tasoa nostamassa. Sittemmin määrät ovat olleet kilpailijamäärien vähennyttyä jopa alle 2000 suunnistajan. Maailma on matkan varrella muuttunut ja järjestäjäkandidaattien mielenkiinto työlästä rastiviikkoa kohtaan on vähentynyt. Toisaalta valtatyhjiö tarjoaa aina iskun paikan. Valtaa ei anneta. Se otetaan. Kuitenkin joku pihvi homman järjestämiseen täytyy olla, jotta komeus ei lässähdä pannukakuksi.

Kun liikkeelle on lähdetty, pitää ensin palata vuoden 2000 Fin5-suunnistusviikkoon Lahdessa. Edellisestä jättiprojektista jäi monelle talkoolaiselle jopa trauman kaltaisia, aivoihin palaneita muistijälkiä, joita vieläkin saunan lauteilla muistellaan. Rakennettiinpa Heinolan päähän talkoilla yli 800 metriä metsäautotietä kilpailua varten. Nyt pölyt ovat laskeutuneet ja päähenkilöt siirtyneet ansaitusti eläkkeelle. Vanhojen näyttöjen perusteella aina parin vuoden välein vuosituhannen vaihteen jälkeen Suunnistusliitosta ehdoteltiin uuden Finin pitämistä. Parinkymmenen vuoden ajan kuitenkin varottiin visusti järjestämästä uutta Fin5-viikkoa näillä leveysasteilla.

Toisaalta vuonna 1985 Nastolan Terä, Heinolan Isku, Lahden Suunnistajat -37 ja Rastivarsat järjestivät neljän seuran voimin Fin5-viikon, josta idea useamman seuran järjestämäksi viikoksi vuodelle 2022 kumpusi. Ei se maailma niin paljon 37 vuodessa kuitenkaan muutu. Ehkä ensi vuonna tullee kaikkiaan aika sama määrä ihmisiä kuin mitä vuonna 1985. FIN5 ’85-viikolle odotettiin jopa 6000 suunnistajaa, mutta toteutuma jäi niukasti alle kolmen tuhannen. Matkaa Ruotsin O-ringeniin jäi reilusti ja vuoden ´84 ruotsalaiset puuttuivat tuhatpäisesti osanottajalistoilta.

Kolmaalta näkemyksen antajana oli Hannu Varkoin O-fingen-niminen artikkeli rastiviikoista kestavyysurheilu.fi-sivustolla vuodelta 2012. Tekstissä nähtiin tulevaisuuteen ja ideoitiin rastiviikon uusia tuulia sekä pohdittiin tason nostoa viiden eri maaston hyödyntämisellä. Kun O’news Cosmoksen päätoimittaja aiheesta ideoi, on vaarana, että joku kahjo ottaa senkin artikkelin todesta ja pistää idean toteutukseen vuosikymmenen myöhemmin. Koska ilmainen vihje on aina hintansa väärti, kortin katsominen tässä tilanteessa lienee järkevää.

Jotta ensi vuonna ei jäätäisi täysin tusinakerhoon, täytyy jotenkin luoda oma kategoriansa:
-FIN5, niin kuin Suomi Finland ja 5 osakilpailua
-Pääosin 5 eri maastonosaa jokaiselle päivälle
-4 täysin eri maastoa ja kilpailukeskusta
-2 pitkää matkaa, 2 keskimatkaa ja yksi sprinttisuunnistus
-Kaksi WRE-osakilpailua
-Päätösosakilpailussa takaa-ajo E- ja A-sarjoissa
-Herkullisesti Viron EM-kisojen kynnyksellä
-Porvoon Jukolaan valmentautuen Sammaliston paraatikallioilla rallatellen
-SM-sprinttiin Lahdessa ja SM-viestiin Hollolassa 2023 latautuen
-Seikkailu, joka vaatii suorittajaltansa paljon
-Ei ihmeellinen, mutta ainutkertainen

Pyrimme julkaisemaan kuukausittain laadukkaita (ehkä todellisuudessa hyvinkin luokattomia) artikkeleja masterplaania rakennellen. Mikäli saavutamme somen ilmaherruuden suunnistuksessa, olemme väistämättä vahvoilla maihinnousun metsäosuuksien alkaessa. Ehkä joitain reitinvalintapähkinöitäkin esitellään menneiden kilpailuiden radoista, jos vaan joku näkee piirroksiin vaivaa. Reittitehtävät ovat aina koukuttavia ja myyvät itse itsensä, kun lukija joutuu laittamaan ihmisaivojen väkevimmän voiman eli mielikuvituksen työhön. Alitajunta alkaa ratkomaan haasteita yötä päivää ja ohjelmoi mielen jo valmiiksi rastiviikon suorituksia ratkomaan kuukausia ennen kisaa. Bensaa liekkeihin siis jo ennen varsinaista koitosta.

Ohessa alustava julkaisuohjelma. Ne lukevat, keitä kiinnostaa:

2021
8 Alun loppu
9 Kilpailukutsu
10 Sammalisto, Orimattila
11 Lotila-Matkakeskus, Lahti
12 Tiirismaa, Hollola

2022
1 Messilä-Tapanila, Lahti
2 Fin5 2000 ja 1991
3 Fin5 1985
4 Fin5 WRE ja EOC Viro 2022
5 SM Sprintti ja Viesti sekä Jukola 2023
6 Ennakot ja oheisohjelma
7 Lähtölistat ja tulosluettelot

Yhteenvetona ensi vuotta kohti on, että hommassa ei ole mitään ihmeellistä. Mutta se tässä onkin ihmeellistä. Riittävästi vain kuivaa ruutia perusasioiden tekemiseen. Rastiviikkoja ei Päijät-Hämeessä järjestetä joka vuosikymmen. Se on silloin oltava ovenkahvassa kiinni kun lähtöaikoja ryhdytään jakamaan. Kaikille ei taivaspaikkoja välttämättä riitä.

Suunnitelman ei tarvitse olla täydellinen, mutta toteutuksen pitää olla.

Not revolutionary, but evolutionary.

 

Ville Kauppi, MC (Master of Courses)

Järjestelytoimikunnan puheenjohtajan tervehdys

Tervetuloa Päijät-Hämeeseen Fin5 -suunnistusviikolle heinäkuussa 2022

Vuoden 2022 Fin5 suunnistetaan Päijät-Hämeen maastoissa 12.-17.7.2022. Suunnistusviikon järjestelyistä vastaavat kokeneet kisajärjestäjät Hollolan Urheilijat -46, Lahden Suunnistajat -37 ja Rastivarsat.

Haluamme tarjota vaativaa suunnistusta hyvin erilaisissa maastoissa. Aloitamme Orimattilan Sammalistossa, jatkamme sprintillä Lahden keskustassa, Tiirismaan rinteillä ja viikko päätetään Messilän ja Tapanilan ympäristöissä. Haastetta on riittävästi tarjolla!

Suunnistusviikko on erinomainen mahdollisuus viettää lomaviikkoa Päijät-Hämeessä ja tutustua alueen matkailu- ja liikuntatarjontaan. Läheisyys pääkaupunkiseudulta tarjoaa myös mahdollisuuden käydä kisaamassa päiväseltään.

Valmistelut ovat hyvässä vauhdissa. Kolme seuraa tekevät hienoa yhteistyötä laadukkaan Fin5 -tapahtuman eteen.

Tervetuloa nauttimaan suunnistuksesta Päijät-Hämeen parhaisiin maastoihin!

 

Kauko Suhonen

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja