Fin5 -suunnistusviikko on kuulunut elämäni kesiin lapsesta lähtien. En muista ensimmäistä kertaani tuolla kisaviikolla, mutta sen muistan, että useat reissut teimme kotiseurani Perhon Kirin väen kanssa yhdessä, mikä olikin nuoren suunnistajanalun mielestä oikeastaan parasta koko reissussa. Useamman kerran majoituimme yhdessä ja kiriläisiä saattoi olla vauvasta vaariin saman katon alla. Aamupäivisin käytiin suunnistamassa, iltapäivisin uitiin, leikittiin, kiipeiltiin ja syötiin lättyjä, jotka Lindholmin Pekka niin taitavasti osasi pannulla heittäen kääntää.

Mielestäni yksi Fin5:n vahvuuksia on se, ettei kilpailua ole sidottu mihinkään paikkaan, vaan se kiertää ympäri Suomea etelästä pohjoiseen ja lännestä itään. Joka vuosi uusi paikka ja uudet haasteet. Vaikka Fin5:lla kilpailut ovat tietenkin keskiössä, on se minulle ollut aina myös lomareissu – pienempänä yhdessä perheen ja nykyisin ystävien kanssa. Lapsena oli hienoa päästä kesälomareissulle Fin5:lle ja näkemään Suomea. Monesti rastilippujen lisäksi olemme etsineet paikallisia nähtävyyksiä.

Eliittisarjassa juoksin ensimmäistä kertaa Lohjalla, mutta siitä ei jäänyt paljoa kerrottavaa (kokonaiskisassa ero kärkeen +1h 12min), mutta Etelä-Pohjanmaalla käyty vuoden 2012  Fin5 on jäänyt paremmin mieleen. Viimeinen ratkaiseva osakilpailu käytiin Teuvalla takaa-ajona ja koko Kirin seurue jännitti, saisinko pidettyä kokonaiskisanvoiton hyppysissäni tiukassa minuuttitaistossa. Niinhän siinä kävi, että ehdin ylittää maaliviivan ensimmäisenä D16E -sarjalaisena tuona päivänä. Kilpailu oli ensimmäisiä ”isoja voittojani” ja palkintoja oli jakamassa kukapa muukaan kuin Juha Mieto.

Nuorten eliittisarjoissa Fin5:sta minulle tuli pari välivuotta, kun suunnistusviikko taisi osua nuorten arvokisojen kanssa päällekkäin, mutta jälleen Tampereella olin mukana – järjestäjänä. Silloinen seurani Koovee järjesti vuoden 2017 Fin5:n yhdessä nuorten MM-kisojen kanssa. Olin tuolloin järjestysorganisaatiossa mukana enimmäkseen JWOC:n puolella, mutta tulihan siinä samalla hoidettua myös Fin5:een liittyviä asioita. Mielenkiintoista oli nähdä kisaviikko myös tuolta puolelta aitaa talkootakki ja -lakki päällä.

Viime vuosina olenkin ollut jälleen juoksemassa Fin5:sta pääsarjassa. Reissuseurana ovat nykyisin yleisemmin suunnistajaystävät kuin perhe, mutta edelleen Fin5 on ollut yksi kesän hauskimpia viikkoja. Vaikka kisat kisataan tosissaan ja viikko on fyysisesti melko kova otatus, ehtii sitä nykyisinkin puuhailla kaikenlaista kivaa vapaa-ajalla, vaikkei sitä välttämättä enää palaudukaan ihan yhtä helposti kuin 14-sarjalainen nuori varsa. Esimerkiksi Kuopion Fin5:lla kävimme katsomassa samalla viikolla Lapinlahdella järjestettyä Motonet GP:tä ja tänä vuonna Rukalla tuli käytyä mm. ratsastamassa sekä vaeltamassa niin Karhunkierroksella kuin Riisitunturillakin.

Toivottavasti suunnistusväki suuntaa yhtä hyvällä energialla kohti Lahden ja Hollolan maastoja kuin tänä vuonna Rukalle, vaikka tuntureita ja poroja ei olekaan tarjolla. Tarjolla on kuitenkin mm. Etelä-Suomen korkein huippu Tiirismaa, neljä eri kilpailukeskusta ja -maastoa sekä pääsarjalaisille pari WRE-kilpailua. Nähtävää ja koettavaa riittää tälläkin kertaa varmasti rastilippujen etsimisen lisäksi esimerkiksi UNESCO-kohteeksi ehdolla olevasta Salpausselkä Geoparkista tai makumatkailusta lahtelaiseen tapaan. Ja mikäpä olisi lomareissu Lahdessa ilman vierailua Hiihtomuseossa!

En malta odottaa, minkälaisia hienoja muistoja vuoden 2022 Fin5 tuo taas mukanaan. Onneksi enää 10kk odotusta jäljellä!

 

Ohessa lista Fin5:sta, joissa olen ollut mukana:

2007 Kankaanpää

2008 Saarijärvi

2009 Hämeenlinna

2010 Imatra

2011 Lohja

2012 Teuva,

2013 ei Fin5:sta, vain KRV yhdessä MM-kisojen kanssa Vuokatissa

2014 Ruka

2017 Tampere, järjestäjänä

2018 Seinäjoki

2019 Kuopio

2021 Kuusamo

 

Karoliina Ukskoski

Lahden Suunnistajat -37