Suunta kohti rastiviikkoa Fin5 2022!

Vuoden alussa julistettiin katkolla olleen Fin5-suunnistusviikkohelminauhan toistaiseksi viimeinen jatkoepisodi Päijät-Hämeeseen vuodelle 2022. Lähes 40 vuoden ajan järjestetty rastiviikko on aaltoilevalla menestyksellä ja volyymillä järjestetty ympäri Suomenniemeä. Suuruuden päivät on koettu vuonna 2000 Lahdessa, kun osanottajia oli yli 5000 ja mukana oli World Cupin osakilpailuja tasoa nostamassa. Sittemmin määrät ovat olleet kilpailijamäärien vähennyttyä jopa alle 2000 suunnistajan. Maailma on matkan varrella muuttunut ja järjestäjäkandidaattien mielenkiinto työlästä rastiviikkoa kohtaan on vähentynyt. Toisaalta valtatyhjiö tarjoaa aina iskun paikan. Valtaa ei anneta. Se otetaan. Kuitenkin joku pihvi homman järjestämiseen täytyy olla, jotta komeus ei lässähdä pannukakuksi.

Kun liikkeelle on lähdetty, pitää ensin palata vuoden 2000 Fin5-suunnistusviikkoon Lahdessa. Edellisestä jättiprojektista jäi monelle talkoolaiselle jopa trauman kaltaisia, aivoihin palaneita muistijälkiä, joita vieläkin saunan lauteilla muistellaan. Rakennettiinpa Heinolan päähän talkoilla yli 800 metriä metsäautotietä kilpailua varten. Nyt pölyt ovat laskeutuneet ja päähenkilöt siirtyneet ansaitusti eläkkeelle. Vanhojen näyttöjen perusteella aina parin vuoden välein vuosituhannen vaihteen jälkeen Suunnistusliitosta ehdoteltiin uuden Finin pitämistä. Parinkymmenen vuoden ajan kuitenkin varottiin visusti järjestämästä uutta Fin5-viikkoa näillä leveysasteilla.

Toisaalta vuonna 1985 Nastolan Terä, Heinolan Isku, Lahden Suunnistajat -37 ja Rastivarsat järjestivät neljän seuran voimin Fin5-viikon, josta idea useamman seuran järjestämäksi viikoksi vuodelle 2022 kumpusi. Ei se maailma niin paljon 37 vuodessa kuitenkaan muutu. Ehkä ensi vuonna tullee kaikkiaan aika sama määrä ihmisiä kuin mitä vuonna 1985. FIN5 ’85-viikolle odotettiin jopa 6000 suunnistajaa, mutta toteutuma jäi niukasti alle kolmen tuhannen. Matkaa Ruotsin O-ringeniin jäi reilusti ja vuoden ´84 ruotsalaiset puuttuivat tuhatpäisesti osanottajalistoilta.

Kolmaalta näkemyksen antajana oli Hannu Varkoin O-fingen-niminen artikkeli rastiviikoista kestavyysurheilu.fi-sivustolla vuodelta 2012. Tekstissä nähtiin tulevaisuuteen ja ideoitiin rastiviikon uusia tuulia sekä pohdittiin tason nostoa viiden eri maaston hyödyntämisellä. Kun O’news Cosmoksen päätoimittaja aiheesta ideoi, on vaarana, että joku kahjo ottaa senkin artikkelin todesta ja pistää idean toteutukseen vuosikymmenen myöhemmin. Koska ilmainen vihje on aina hintansa väärti, kortin katsominen tässä tilanteessa lienee järkevää.

Jotta ensi vuonna ei jäätäisi täysin tusinakerhoon, täytyy jotenkin luoda oma kategoriansa:
-FIN5, niin kuin Suomi Finland ja 5 osakilpailua
-Pääosin 5 eri maastonosaa jokaiselle päivälle
-4 täysin eri maastoa ja kilpailukeskusta
-2 pitkää matkaa, 2 keskimatkaa ja yksi sprinttisuunnistus
-Kaksi WRE-osakilpailua
-Päätösosakilpailussa takaa-ajo E- ja A-sarjoissa
-Herkullisesti Viron EM-kisojen kynnyksellä
-Porvoon Jukolaan valmentautuen Sammaliston paraatikallioilla rallatellen
-SM-sprinttiin Lahdessa ja SM-viestiin Hollolassa 2023 latautuen
-Seikkailu, joka vaatii suorittajaltansa paljon
-Ei ihmeellinen, mutta ainutkertainen

Pyrimme julkaisemaan kuukausittain laadukkaita (ehkä todellisuudessa hyvinkin luokattomia) artikkeleja masterplaania rakennellen. Mikäli saavutamme somen ilmaherruuden suunnistuksessa, olemme väistämättä vahvoilla maihinnousun metsäosuuksien alkaessa. Ehkä joitain reitinvalintapähkinöitäkin esitellään menneiden kilpailuiden radoista, jos vaan joku näkee piirroksiin vaivaa. Reittitehtävät ovat aina koukuttavia ja myyvät itse itsensä, kun lukija joutuu laittamaan ihmisaivojen väkevimmän voiman eli mielikuvituksen työhön. Alitajunta alkaa ratkomaan haasteita yötä päivää ja ohjelmoi mielen jo valmiiksi rastiviikon suorituksia ratkomaan kuukausia ennen kisaa. Bensaa liekkeihin siis jo ennen varsinaista koitosta.

Ohessa alustava julkaisuohjelma. Ne lukevat, keitä kiinnostaa:

2021
8 Alun loppu
9 Kilpailukutsu
10 Sammalisto, Orimattila
11 Lotila-Matkakeskus, Lahti
12 Tiirismaa, Hollola

2022
1 Messilä-Tapanila, Lahti
2 Fin5 2000 ja 1991
3 Fin5 1985
4 Fin5 WRE ja EOC Viro 2022
5 SM Sprintti ja Viesti sekä Jukola 2023
6 Ennakot ja oheisohjelma
7 Lähtölistat ja tulosluettelot

Yhteenvetona ensi vuotta kohti on, että hommassa ei ole mitään ihmeellistä. Mutta se tässä onkin ihmeellistä. Riittävästi vain kuivaa ruutia perusasioiden tekemiseen. Rastiviikkoja ei Päijät-Hämeessä järjestetä joka vuosikymmen. Se on silloin oltava ovenkahvassa kiinni kun lähtöaikoja ryhdytään jakamaan. Kaikille ei taivaspaikkoja välttämättä riitä.

Suunnitelman ei tarvitse olla täydellinen, mutta toteutuksen pitää olla.

Not revolutionary, but evolutionary.

 

Ville Kauppi, MC (Master of Courses)